Egy óra kalandozás teljes sötétségben, vak vezető kíséretében.

Dia Groger, 2013. dec. 19. 2:02   [ 2013. dec. 19. 2:10 frissítve ]
Képzeld el, hogy kialszik minden fény…”

„Bízz vakon!”

„Te is megértheted, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid.”

Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísértek el bennünket egy olyan útra, ami után talán másképpen nézünk a körülöttünk élő látássérültekre.

Érdekes volt, furcsa volt, idegen és számunkra természetellenes.

A kiállításon csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúly érzékelés útján jutottunk információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhattuk, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet teljes a világ. Bár ezt látóként nem nagyon hisszük el, legfeljebb elfogadni tudjuk. 

A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történt, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítették, hogy igazán életszerű élményben legyen részünk.

Különböző élethelyzeteket mutattak be Nekünk, ahol megtapasztalhattuk hogyan kell közlekedni a városi forgatagban, hogyan fizetünk ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatjuk, melyik fűszer kell az ebédedhez…

A Láthatatlan Kiállítás Budapest a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket.

Comments